*alt_site_homepage_image*

VMVT primena apie supaprastintas sąlygas smulkiesiems maisto gamintojams

decoration

Maisto gamyba pardavimui mažais kiekiais tampa vis populiaresnė. Prieš beveik 3 metus supaprastinus reikalavimus gaminantiems, tapo daug lengviau įkurti smulkų maisto gaminimo verslą.

Galimybė fiziniams asmenims tvarkyti maistą namų ūkio sąlygomis yra numatyta Europos Sąjungos teisės aktuose. Vyriausybė priimdama nutarimą, dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį, daugeliui verslių gyventojų atvėrė galimybę savo namuose užsiimti maisto tvarkymo veikla.

Tokiu būdu siekiama sudaryti palankesnes sąlygas kurti ir plėsti smulkųjį verslą ir skatinti smulkųjį verslą veikti legaliai ir atsakingai, gaminant maisto produktus nedideliais kiekiais ir laikantis pagrindinių higienos principų. Maisto gamyba namuose įgavo visai kitokią prasmę ir suteikia naujų galimybių smulkiems maitinimo verslo atstovams bei džiugu, kad kūrybingiems žmonėms gamyba namuose gali tapti ir edukacine veikla.

VMVT Vilniaus departamentas pažymi, kad smulkiajam verslui parengti supaprastinti reikalavimai mažais kiekiais gaminti patiekalus, duonos ir konditerijos gaminius namuose, užtikrinant maisto saugos kontrolę.

Fiziniai asmenys gali pasirinkti, kokią produkciją namuose gaminti – kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti valgius ir patiekalus, ir tokiai smulkiajai gamybai namų sąlygomis taikomi produkcijos kiekio reikalavimai:

  • jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys sveria daugiau kaip 250 gramų, jų per dieną namuose galima pagaminti ne daugiau kaip penkis, pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius ir panašiai;
  • smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris ne didesnis kaip 250 gramų, pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kitų, per dieną jų galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vienetų, o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų – ne daugiau kaip 7 kilogramus.

Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų sąlygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams bei valgiams: atiekalų per dieną galima pagaminti iki 20 porcijų, pusgaminių, pavyzdžiui, makaronų, koldūnų, blynelių, iki 10 kilogramų, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai, – ne daugiau kaip 100 vienetų, valgomųjų puokščių ne daugiau kaip 10 vienetų.

Apsisprendę imtis šios veiklos ir norintys gauti VMVT leidimą fiziniai asmenys turi pateikti nustatyta tvarka išduotą Asmens medicininę knygelę, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu. Taip pat teks išklausyti privalomus higienos žinių kursus ir, žinoma, – pasiruošti patalpas, tam nebūtina įsirengti atskirų patalpų, tačiau turimoms patalpoms keliami esminiai tinkamos higienos reikalavimai, įranga ir gamybiniai paviršiai turi būti geros būklės, švari ir nuolat prižiūrima. Svarbiausia, kad namų verslui skirtas maistas būtų laikomas atskirai nuo asmeniniam vartojimui skirto maisto ir tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų apsaugotas nuo mikrobinės ir fizinės taršos.

Taip pat būtina užtikrinti karšto ir šalto geriamojo vandens tiekimą, turėti atliktus vandens laboratorinius tyrimus, tinkamai tvarkyti darbo vietoje susidarančias maisto atliekas. Gamintojai privalo laikytis ir tinkamos asmens higienos, žaliavų bei galutinių produktų sandėliavimo ir ženklinimo reikalavimų.

Maistą gaminantys asmenys, įteisinę savo veiklą, gali drąsiai reklamuoti produktus ir paslaugas bei, praplėtę klientų ratą, padidinti savo pajamas. Supaprastintos sąlygos yra puiki paskata pradėti ieškoti naujų galimybių, lengviau imtis išbandyti maisto gamybos sritį, patikrinti, ar tai tikrai ta veikla, galinti tapti pagrindiniu pajamų šaltiniu, o ne tik papildomu užsiėmimu.

Visi šie reikalavimai yra nesunkiai įgyvendinami ir leidžia smulkų verslą pradėti namuose be didelių investicijų į namų virtuvę, tačiau veiklą būtina užregistruoti VMVT teritoriniuose padaliniuose (departamentuose), be to, skelbiant apie parduodamą produkciją internete – privalu nurodyti veiklos registraciją.

Supaprastintos sąlygos yra puiki paskata pradėti ieškoti naujų galimybių, lengviau imtis išbandyti maisto gamybos sritį.

 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Asociatyvi nuotr. freepik.com


Įvertinkite naujieną