kaires_puses_index
 
 
  
  

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Prisijungimas gyventojams
Prisijungimas

Prisijungimas Gyventojams

Erasmus + projekto „EESTEAM“ veiklų savaitė Danijoje

Maisto gaminimas – menas, kūryba, bendravimas, kurį galima ne tik pamatyti, išgirsti, bet ir paragauti. Būtent tai ir suartino ERASMUS+ projekto „EESTEAM“ dalyvius Danijoje, Brenderup mokykloje 2019 m. kovo 31 – balandžio 5 dienomis. Šio vizito tema buvo maistas ir jo ekologinis pėdsakas. Projekte dalyvavo Nemenčinės Gedimino gimnazijos 8 klasių mokiniai ir  jų anglų kalbos mokytojos, o taip pat projekto partneriai iš Italijos, Rumunijos ir Vengrijos.


Mokiniai sužinojo, kad vieni maisto produktai, kuriuos dedame į krepšelį parduotuvėje, daro didesnį neigiamą poveikį mūsų aplinkai nei kiti; kad palmių aliejaus išgavimas sunaikino 80% Indonezijos miškų. Visa tai tik tam, kad sumažinti maisto pramonės milžiniškų kompanijų gaminamo maisto sąnaudas ir padidinti jų pelną. Arba pomidorai atvežti iš Ispanijos daro mažesnį poveikį gamtai, nei pomidorai auginami žiemą Danijos šiltnamiuose ir tai, kad 1/3 nuperkamų maisto produktų tiesiog išmetama. Mokiniai diskutavo, kaip gali tai pakeisti. Kuo kiekvienas iš jų gali prisidėti prie darnaus vystymosi ir šiltnamio efekto mažinimo. Vienas iš sprendimų – skirti ypatingą dėmesį kiekvieno produkto eko pėdsakui t.y. perkant agurką rinktis atvežtinį iš Ispanijos, o ne užaugintą Danijoje, nes tam, kad užauginti daržoves žiemą  reikia daug daugiau energijos sąnaudų,  negu atvežti iš ten, kur jos auga natūraliomis sąlygomis. Mūsų pasirinkimas šiandien lemia kaip mes gyvensime rytoj.

Paskutinė projekto diena buvo skirta žymiam pasakų kūrėjui H.K. Andersenui. Visi puikiai žinome tokias pasakas kaip „Bjaurusis ančiukas“, „Cuoliukė“, „Alavinis kareivėlis“. Šios pasakos daugelį metų keliauja iš lūpų į lūpas, o projekto dalyviai turėjo puikią progą apsilankyti jo gimtinėje, mieste Odense ir pamatyti namą, kuriame jis gyveno ir kūrė.

Dveji projekto metai suteikė daug žinių apie mus supančias eko sistemas, atsinaujinančius išteklius, rūšiavimo svarbą, saulės baterijų efektyvumą, transporto alternatyvas ir maisto ekologinį pėdsaką. O svarbiausia, kiekvienas susimąstėme ką AŠ galiu padaryti, kaip gyventi, kad sukurčiau sveikesnę ir saugesnę aplinką?

Veikla yra finansuojama projekto Erasmus+

Europos komisija nėra atsakinga už šiame straipsnyje patalpintą informaciją. Straipsnis parodo tik autorių požiūrį.

 

Straipsnio autorės projekto koordinatorės

Shadow up